onsdag den 3. marts 2010

Buddha i la Axarquía

Karma Gøn i Aldea Alta
På toppen af et lille bjerg et par kilometer nordvest for Vélez-Málaga ligger der et imponerende, monumentalt bygningsværk, nemlig en buddhistisk, tibetansk Stupa på 13 meter i højden og med et bebygget areal på 49 m2. Hvordan og hvorfor er det kommet til at ligge der? Og hvad er en Stupa?

En stupa er en buddhistisk helligdom, som tjener det formål at holde negative og fjendtlige energier og vibrationer på afstand. Desuden bruges stupaen og området omkring den til meditation. Til det formål er der indrettet et antal meditationsrum, som er hugget ud i klippen. Rummene er forsynet med vinduer og døre.

Stupaen og lama Ole
Stupaen i Vélez-Málaga hedder Kalachakra-stupaen eller Diamantvejs-stupaen. Den repræsenterer en mange hundrede år gammel linje indenfor buddhismen, som hedder Karma Kagyu, og som i den vestlige verden udbredes af danskeren Lama Ole Nydahl og hans kone Hannah. Stupaen er bygget til ære for ham og hans store arbejde med udbredelsen af den buddhistiske lære i den vestlige verden.


Lama Ole og Hannah NydahlOle og Hannah er begge universitetsuddannede, han i filosofi, hun i tibetanske sprog. De har studeret buddhismen i mange år.

Lama Ole og hans kone, Hannah, var de første vestlige disciple af den XVI Gyalwa Karmapa (højeste lama). Han anerkendte dem som beskyttere af Diamantsvejs-buddhismen i Vesten og bad dem arbejde for sig. Siden 1972, efter tre års studier i Himalaya, har lama Ole undervist i Diamantvejs-buddhismen over hele den vestlige verden. Hver dag i en ny by.
PS Hannah Nydahl døde den 01.04.07.

Stupaens historie og Karma Gøn-centret
Manden der byggede stupaen – eller som tog initiativet til opførelsen og lagde jord til – hedder Pedro Gómez. Pedro traf i 1970'erne en dansk pige, Dorrit, de blev gift og emigrerede til Danmark.

Stupaen ligger i et område, som kaldes Aldea Alta (den højtliggende landsby). I begyndelsen af 1970’erne blev landsbyen affolket og forladt. Efter at have ligget ubeboet hen nogle år, købte Pedro Gómez og Dorrit i 1981 området. I Danmark kom Pedro og Dorrit i kontakt med buddhismen og Lama Ole, dette i så høj grad at Pedro foretog en studierejse til Tibet. I den østlige del af Tibet så han en Kalachakra-stupa, og han fik den idé at opføre en tilsvarende stupa på sin grund i Aldea Alta. Endvidere ville han opføre et buddhistisk undervisningscenter i landsbyen ved navn Karma Gøn (Stedet hvor Karmapas (den højeste lama) beskyttere bor). Centret, der nu har eksisteret i den gamle landsby i ca. 10 år, har til formål at modtage studenter på kortere eller længere studieophold. Den daglige drift varetages af et antal personer, som alle er disciple af Lama Ole.

Karma Gøn-centeret i Aldea Alta
Stupaen blev opført i 1994 af den polske arkitekt W. Kossowski under vejledning af den store Lama Lopon Tsechu Rinpoche, som er den åndelige leder for Karma Kagyu-undervisningen i hele verden. Kalachakra-stupaen er kun den tredje af sin art i verden.

Den 5. oktober 2005 blev der indviet endnu en Kalachakra-stupa i Málaga provinsen, nemlig i Benalmádena i det smukke naturområde Retamar.
 Den er ligeledes opført efter Rinpoches vejledning og instrukser og er med en højde på 33 meter den største stupa i Europa.


Udsigter
Aldea Alta og Karma Gøn har en fremragende beliggenhed med de smukkeste udsigter til alle sider.

Udsigten fra stupaen mod Sierra Tejeda

Mod nord ser man ud over området ved El Pantano de la Viñuela, i baggrunden el boquette de Zafarraya, passet til Granada provins, mod øst til Sierra Tejeda med den mægtige top, La Maroma, og med Canillas de Aceituno trykkende sig ind ved bjergkammens fod, mod syd til Vélez, Torre del Mar og Middelhavet og mod vest kan man beskue de hvide byer, Benamargosa, Cútar og højt til vejrs ørnereden Comares på sin bjergtop.

Logoer
Karma Kagyu-centrene, som er oprettede af Lama Ole (ca. 180), og som bliver drevet efter Lama Oles og Hannahs anvisninger har et fælles logo (t.v.). Solen og månen repræsenterer de maskuline og feminine energier.
Det tibetanske tegn i midten "KA" symboliserer Karmapa. Karma Gøns logo (t.h.) viser stupaen, som blev opført i 1994. Udenom stupaen på hver side er der en regnbue. Regnbuen forekommer hyppigt på himlen ved Karma Gøn.

Ingen kommentarer:

Hvad synes du om artiklerne?